Ce este un panou solar?

Panourile solare (cunoscute și sub denumirea de „ panouri fotovoltaice ”) este un dispozitiv care transformă lumina de la soare, care este compusă din particule de energie numite „ fotoni ”, în energie electrică care poate fi folosită pentru alimentarea sarcinilor electrice.
Panourile solare pot fi utilizate pentru o mare varietate de aplicații, inclusiv sisteme de alimentare la distanță pentru cabine , echipamente de telecomunicații , teledetecție și, desigur, pentru producerea de energie electrică prin sisteme electrice solare rezidențiale și comerciale .
Pe această pagină, vom discuta despre istoria, tehnologia și beneficiile panourilor solare. Vom afla cum funcționează panourile solare, cum sunt fabricate, cum creează electricitate și de unde puteți cumpăra panouri solare.

O scurtă istorie a panourilor solare

Dezvoltarea energiei solare datează de mai bine de 100 de ani. În primele zile, energia solară era folosită în primul rând pentru producerea de abur care putea fi apoi folosit pentru a conduce mașini. Dar nu a fost până la descoperirea „ efectului fotovoltaic ” de către Edmond Becquerel care ar permite conversia energiei electrice solare luminii solare. Descoperirea lui Becquerel a condus apoi la invenția în 1893 de către Charles Fritts a primei celule solare autentice, care a fost formată prin acoperirea foilor de seleniu cu un strat subțire de aur. Și din acest început umil ar apărea dispozitivul pe care îl cunoaștem astăzi ca panoul solar .
Russel Ohl , un inventator american aflat pe statul de plată al laboratoarelor Bell, a brevetat prima celulă solară din siliciu din lume în 1941. Invenția lui Ohl a dus la producerea primului panou solar în 1954 de către aceeași companie. Panourile solare și-au găsit prima utilizare generală în sateliții spațiali. Pentru majoritatea oamenilor, primul panou solar din viața lor a fost probabil încorporat în noul lor calculator – în jurul anilor 1970!
Astăzi, panourile solare și sistemele complete de panouri solare sunt folosite pentru a alimenta o mare varietate de aplicații. Da, panourile solare sub formă de celule solare sunt încă folosite în calculatoare. Cu toate acestea, acestea sunt folosite și pentru a furniza energie solară caselor întregi și clădirilor comerciale.

CUM FUNCȚIONEAZĂ PANOURILE SOLARE?

Panourile solare colectează energie regenerabilă curată sub formă de lumină solară și transformă această lumină în energie electrică care poate fi apoi utilizată pentru a furniza energie pentru sarcini electrice. Panourile solare sunt compuse din mai multe celule solare individuale, care sunt ele însele compuse din straturi de siliciu, fosfor (care asigură sarcina negativă) și bor (care oferă sarcina pozitivă). Panourile solare absorb fotonii și, prin aceasta, inițiază un curent electric. Energia rezultată generată de fotonii care lovesc suprafața panoului solar permite electronilor să fie scoși din orbitele lor atomice și eliberați în câmpul electric generat de celulele solare, care apoi trage acești electroni liberi într-un curent direcțional. Întregul proces este cunoscut sub numele de Efectul Fotovoltaic.
Într-o configurație bine echilibrată conectată la rețea, o rețea solară generează energie în timpul zilei, care este apoi folosită în casă noaptea. Programele de contorizare netă permit proprietarilor de generatoare solare să fie plătiți dacă sistemul lor produce mai multă energie decât ceea ce este necesar în casă. În aplicațiile solare în afara rețelei, o bancă de baterii , un controler de încărcare și, în majoritatea cazurilor, un invertorsunt componente necesare. Rețeaua solară trimite energie electrică în curent continuu (DC) prin controlerul de încărcare către banca de baterii. Puterea este apoi extrasă de la bateriile la invertor, care convertește curentul continuu în curent alternativ (AC) care poate fi utilizat pentru aparate fără curent continuu. Asistate de un invertor, panourile solare pot fi dimensionate pentru a satisface cele mai exigente cerințe de sarcină electrică. Curentul AC poate fi utilizat pentru alimentarea sarcinilor din case sau clădiri comerciale, vehicule de agrement și bărci, cabine la distanță, cabane sau case, controale ale traficului de la distanță, echipamente de telecomunicații, monitorizare a fluxului de petrol și gaz și multe altele.